Andreas Ketels
Kunstenaar & oprichter van Glowbus®
Er wordt gezegd dat de Inuit uit het Hoge Noorden 50 verschillende woorden kennen voor ‘sneeuw’. Elk met een eigen betekenis, vaak gekoppeld aan het gevaar of de ernst van de sneeuwval. De Schotten hebben zelfs 421 woorden voor de verschillende vormen van ‘sneeuw’. Eigenlijk zouden we ook 50 woorden moeten kennen voor vuur. Want vuur heeft vele gezichten. Van brandend kaarsje tot laaiend inferno – en alles daar tussenin. Het gevaar van vuur heeft vooral te maken met de vorm van dat vuur of de fase waarin het vuur verkeert. En de omgeving, want die is vaak bepalend voor de vorm en kracht van het vuur. “50 tinten vuur” als je wil. Het zou alleszins de introductie van ‘vuur’ aan onze kinderen een stuk eenvoudiger maken. Want niet elk vuur is even gevaarlijk.
Klanten vragen me wel eens hoe ze een vuurkorf moeten aansteken. Telkens doet die vraag me beseffen hoe ver we in onze maatschappij vervreemd zijn van ‘vuur’. Het is diezelfde vervreemding die ervoor zorgt dat vuur een onvoorspelbaar monster wordt. Begrijp me niet verkeerd, vuur kan zeer gevaarlijk zijn. In een vorig leven was ik actief in het circusmilieu en deed ik theater en acrobatie met vuur. Professioneel werk ik dus al bijna 20 jaar met vuur en heel die tijd stel ik vooral vast dat het net die vervreemding is, die vuur vaak zo gevaarlijk maakt. Het loopt fout wanneer men het vuur niet goed kan inschatten. Wanneer je niet weet hoe je correct vuur moet maken en hoe je het moet doven. Bovendien zorgt een gebrek aan kennis ervoor dat het vuur anders reageert dan verwacht, waardoor de stress toeneemt en er paniek ontstaat. Net die twee zaken moet je absoluut vermijden rond vuur, want dan maak je fouten en loopt het mis.
Zelf ben ik vader van drie jonge kinderen en kies ik bewust voor een goede educatie rond vuur. Vergelijk het met het verkeer. Op zich is dat ook zeer gevaarlijk. Maar het wordt minder gevaarlijk vanaf het moment dat je de verkeersregels kent en daardoor jouw inschattingsvermogen groeit. Zo werkt het ook met vuur. Ik leer mijn kinderen om veilig om te springen met vuur, want dat zal hen veiliger houden dan wanneer ze geen educatie krijgen rond vuur. Ik leer ze wat kan en niet kan en hoe ze zichzelf in veiligheid moeten brengen.
Enkele tips:
Uiteraard speelt ook de omgeving en de vuurkorf die je gebruikt een grote rol in de veiligheid van je kinderen. Een wankele lichtgewicht vuurkorf op een paar kromme terrastegeltjes is een recept voor ongelukken. Bij het ontwerpen van de Glowbus® Dewdrop-collectie hebben we veel aandacht besteed aan de veiligheid voor het ganse gezin.
Geef je kinderen een goede educatie rond vuur en laat ze in veilige omstandigheden kennismaken, altijd onder toezicht van een verantwoordelijke volwassene (die weet waar hij mee bezig is). Gebrek aan kennis over vuur betekent meer gevaar. Bescherm je kinderen dus en leer hen om er veilig mee om te gaan. Net zoals in het verkeer. Kijk eerst naar links, dan naar rechts en steek dan pas de straat over.
Heb je zin gekregen in een design vuurkorf die jou en je kinderen maximaal laat genieten van een knisperend vuur? Ontdek dan onze Glowbus® Dewdrop-collectie. Tot snel!