Vorige

Vuurkorf of designvuurkorf?

De Glowbus mindset
vuurkorf vuurkorf kopen vuurkorven stalen vuurkorf nieuwe vuurkorf
Een designvuurkorf behoort tot de ultieme wishlist van menig tuinliefhebber. Niet verwonderlijk, want als we kijken naar de grootste tuindromen, dan hebben deze allemaal één ding gemeen. We investeren het liefst in een sociale hotspot. Een plaats waar we kunnen genieten met geliefden en vrienden. Liefst van al op zoveel mogelijk momenten doorheen het jaar…
vuurkorf vuurkorf kopen vuurkorven stalen vuurkorf nieuwe vuurkorf

Andreas Ketels

Kunstenaar & oprichter van Glowbus®

Een zwembad in de tuin of een terras met een knappe BBQ vervolmaken doorgaans de verlanglijst. We zoeken meteen natuurelementen op zoals water of vuur. Sterk, maar niet geheel verwonderlijk. De natuur (of een natuurlijk element) staat synoniem voor rust en ontspanning. Voeg daar enkele mensen aan toe met wie je graag tijd doorbrengt, en je hebt de ideale cocktail om een hotspot te creëren voor waardevolle momenten. We zien deze trend in alles. Zwembaden verliezen populariteit ten voordele van zwemvijvers, de gammele BBQ die je vroeger 3x per jaar uit het tuinhuis haalde, wordt vervangen door een heuse buitenkeuken – liefst met veel vuur - waar menige binnenkeuken voor moet onderdoen. Dat knusse hoekje om bij valavond met een lekker glas wijn te genieten van een goed gesprek rond een knisperend vuur, mag niet achterblijven.

Een eerste concrete tip: Breng eens in kaart welke contactmomenten je vooral in je tuin wil. Denk dus niet vanuit “zwembad, BBQ of vuurkorf” maar wel vanuit de vraag: Op welk moment wil ik met wie een waardevol moment beleven? Als je daar een duidelijk beeld over hebt, dan weet je meteen wat voor jou de waardevolste investering is in je tuin. Bouw rond je leven, leef niet rond de items die je neerplant. Klinkt logisch, toch?

 

 

Een vuurkorf kopen: banaal of kwaliteit?

Ook de vuurkorf was vroeger een banaal product. Een goedkope vuurkorf heb je al voor 150 euro (of minder). Het resultaat van zo’n vuurkorf is meestal dat het ding snel verbannen wordt naar het tuinhuis om even ten tonele te verschijnen van zodra er vrienden op bezoek komen. Tenminste, in het begin. Na enkele jaren komt de vuurkorf zelfs voor die gelegenheden niet meer naar buiten, want het is een gedoe, een vuile klus…

 

Permanent buiten laten staan dan? Ook meestal niet het beste idee. Heel wat vuurkorven (vooral in de prijsklasse < 500 euro) zijn eigenlijk niet gemaakt om jarenlang buiten te blijven staan in weer en wind. Goedkope modellen worden vaak gelakt of met minder en dunner materiaal gebouwd. Meestal hebben deze vuurkorven een frustrerend korte levensduur. Elke vuurkorf is normaliter wel gemaakt van staal, maar laat je ook daar niet te snel door misleiden.

Een designvuurkorf behoort tot de ultieme wishlist van menig tuinliefhebber.

Enkele punten waarmee je rekening moet houden:

  • Hoe dik is het materiaal? Onderdelen van 1 tot 2 mm gaan al snel doorroesten bij veelvuldig gebruik. Een stalen vuurkorf van een meter in diameter en een gewicht van 6 kg? Dan weet je al dat het materiaal flinterdun is.
  • Waar zitten de lasnaden en hoe zijn die afgewerkt? De prijs van sommige vuurkorven is de prijs van het staal zelfs niet waard. Vaak wordt massaal bespaard op de productie (zeker in massa) bij goedkopere vuurkorven, met als gevolg dat slechts één slechte lasnaad je vuurkorf totaal onbruikbaar kan maken. Een vuurkorf die bijvoorbeeld 2 platen met elkaar verbindt door 2 gelaste puntjes, kan goedkoper gefabriceerd worden dan wanneer alle lasnaden doorlopend zijn. Maar 1 klein laspunt dat breekt, en je kan een nieuwe vuurkorf kopen.
  • Afgewerkt met hittebestendige lak? Dit oogt prachtig als je hem uit de doos haalt en geeft bescherming aan plaatsen die niet zo warm worden, maar onder het brandende vuur geeft zo’n laklaag doorgaans geen enkele extra bescherming. Het is bovendien niet milieuvriendelijk want er komen schadelijke stoffen vrij bij het verbranden van de lak. De meeste hittebestendige lakken kunnen temperaturen aan tot 800 °C. Een houtvuur met brandende kolen haalt al snel hogere temperaturen (tot 1.000 °C).
  • Kan het water volledig draineren? Wanneer het regent, is het niet de bedoeling dat je halve vuurkorf vol water blijft staan. Wanneer een vuurkorf niet optimaal draineert – vaak is de centrale zone onder de vuurkorf het probleem – dan zal je vuurkorf zeer snel doorroesten.
Als je kiest voor een vuurkorf in standaardstaal, dan zal het roestproces doorlopen tot het staal doorroest.

Belangrijke tip: Als je kiest voor een vuurkorf in standaardstaal, dan zal het roestproces doorlopen tot het staal doorroest. Kies je voor een vuurkorf in cortenstaal, dan zorgt de oxidehuid of roestlaag net voor de bescherming van het staal, waardoor je vuurkorf niet zal doorroesten.

 

Ervaring leert dat besparen op eender welk product dat weer en wind moet trotseren vaak geen goed idee is. Je zal vaak meer geld uitgegeven hebben op 20 jaar tijd door het constant vervangen van een goedkoper product, dan wanneer je één keer degelijk zou investeren in een product dat 20 jaar of langer meegaat. En onze Dewdrop vuurkorven? Die gaan zelfs langer dan 150 jaar mee. 

Exit, vuurkorf. Welkom, designvuurkorf.

Je kiest dus voor een vuurkorf die centraal staat op een hotspot van waardevolle momenten en je laat deze het hele jaar buiten staan in weer en wind. Dat betekent dat je vuurkorf op een goed zichtbare plaats zal staan, en liefst heb je dan natuurlijk iets moois om het hele jaar door tegenaan te kijken. Dus kies je voor een designvuurkorf. Maar wat is eigenlijk het verschil met een ‘gewone’ vuurkorf? Allereerst, producten worden vandaag veel te snel onder de vlag van “design” geplaatst. Alles heeft natuurlijk wel een design, want elk product is ooit op een tekentafel beland vooraleer het zijn weg vond naar de echte wereld. Maar dat maakt het nog geen design. Een designproduct verwondert en verrast. Het breekt met het alledaagse en laat mensen even stilstaan om de vorm en esthetiek te vatten.

Een designproduct creëert meerwaarde, esthetisch en/of functioneel. Voor een vuurkorf betekent dit 2 dingen:

  • Overdag moet de vuurkorf een eyecatcher zijn die zijn directe omgeving opwaardeert. De plaats met de vuurkorf wordt mooier om naar te kijken dankzij de vuurkorf op zich. Een goede designvuurkorf heeft dus een sculpturaal effect. Het is een mooi object om naar te kijken, ook zonder brandend vuur.
  • ’s Avonds of ’s nachts moet het lichtspel meer zijn dan het standaardlichtspel van vuur. Een unieke beleving creëren, zoals de Glowbus® Dewdrop doet dankzij zijn stalen lamellen rondom de korf. Deze reflecteren het licht, waardoor de ganse omgeving rond de korf transformeert.

 

 

 

Nog een laatste tip: Als je jouw vuurkorfplaats inplant in je tuin, houd dan rekening met de belangrijkste zichtlijnen vanop de plaatsen waar je de meeste tijd doorbrengt. Een voorbeeld: In de zomer ben je vooral buiten op je terras en gedurende de winter is er 1 raam in je leefruimte waardoor je vaak naar buiten kijkt. Zorg ervoor dat de plaats waar je designvuurkorf staat zichtbaar is vanuit deze beide locaties, voor een optimale meerwaarde.

Exit, vuurkorf. Welkom, designvuurkorf.

Conclusie

Kiezen voor de ideale vuurkorf gaat dus over meer dan functioneel comfort. Het gaat over esthetiek en beleving. Vanuit alle hoeken van je tuin, en zeker als je rond de vuurkorf vertoeft. Besteed aandacht aan de locatie rond de vuurkorf en maak er een gezellige hotspot van, voor waardevolle momenten rond een knisperend vuur. Heb je zin gekregen in een designvuurkorf die levenslang meegaat én voldoet aan alle voorgaande aandachtspunten? Bekijk dan zeker onze Glowbus® Dewdrop-collectie. Tot snel!