Vorige

Kerst rond de vuurkorf

Outdoor ontspanning
vuurkorf kaarsen
Kerstmis staat voor gezellig samenzijn met geliefden in een warme en knusse omgeving. Maar waarom zou je eens niet de buitenlucht opzoeken? Connecteer opnieuw met de natuur en ga gezellig samenzitten rond een vuurkorf. Outdoor kerstmomenten geven je feestbeleving een extra dimensie. Hoe je dat dan het best aanpakt? In dit artikel delen we graag onze ervaringen: genoeg inspiratie om meteen je eigen outdoor kerstfeest te beginnen plannen. Veel succes!
vuurkorf kaarsen

Andreas Ketels

Kunstenaar & oprichter van Glowbus®

Focus op vuur

Kerst: knusse warmte en gezelligheid bij vriestemperaturen of – het liefst van al – met een wit laagje poedersneeuw. Maar hoe bereik je die sfeer als het zo koud is? Voorzie verschillende vuurelementen waar je de avond zal doorbrengen. Zo zit je er warmpjes bij. Vuur geeft niet alleen een directe warmte, het zorgt ook voor een gezellige ambiance waardoor de temperatuur minder koud aanvoelt. Zet je samen met je gasten comfortabel rond een vuurkorf, liefst op 1 tot 2 meter afstand, zodat jullie maximaal genieten van de stralingswarmte. Dineer je buiten? Zet je tafel dan vlak bij een vuurelement en decoreer ze liefst van al nog met extra kaarsen. Zorg er wel voor dat de rook de andere richting uitgaat. Sommige gerechten vragen om een smoked flavour, maar als de rook constant in je mond vliegt, is dat niet altijd even smakelijk. Gebruik voldoende droog hout in je vuurkorf, zodat je de rookontwikkeling tot een minimum herleidt en houd altijd rekening met de windrichting.

Extra verlichting

Gezelligheid creëer je doorgaans door een lichtspel tussen warm en koud. Beide moeten aanwezig zijn om het ultieme gevoel van rust te creëren. Kijk dus ook even waar je nog wat extra lampjes kan ophangen. De kans is groot dat ze het hele jaar blijven hangen om er later nog eens van te genieten. Zet een spot op een boom of een ander element in je tuin en vergroot het spel tussen licht en donker, warm en koud. Laat het feestje trouwens al beginnen op je oprit. Voorzie enkele tuinfakkels die je gasten leiden tot aan je feestplaats.

 

 

Food & drinks

Gezelligheid voor de aanwezigen is één ding, maar zorg er ook voor dat jij als gastheer niet de hele avond staat te verkleumen omdat je constant iedereen moet bedienen. Een zelfbedieningsbuffetje of -bar past perfect in deze beleving. Zo kan jij mee aanschuiven aan tafel en meegenieten van de boeiende gesprekken bij een glas wijn – of iets anders.

 

Doorgaans deel je de avond op in 3 momenten:

  • Het aperitief: zorg voor een uniek aperitief zoals een punchbowl of kruidendrank. Misschien kan je ook hier wel iets doen met vuur om de drank te verwarmen?
Connecteer opnieuw met de natuur en ga gezellig samenzitten rond een vuurkorf.
  • Het diner: ga gezellig rond de tafel zitten in open lucht. Voorzie ook hier een belevingsaspect, zoals een lekker stukje vlees op de open barbecue of gerookt in het vuur. Niets zo gezellig dan een mix van het aperitief en het diner zodat jij als gastheer kan deelnemen aan de gesprekken van het moment, terwijl iedereen bewondering heeft voor jouw chef skills.
  • Het verbindingsmoment: ga na het diner gezellig rond de vuurkorf zitten. Ook hier is het leuk om een warme drank te voorzien. En krijg je later weer een ‘hongerke’? Rooster dan iets lekkers op een stokje boven het vuur! Denk aan marshmallows, gemarineerde scampi’s, … of gooi gewoon een paar aardappelen in zilverpapier in het vuur. Liefst met wat boter en kruiden. Laat het echte outdoor gevoel toe en zorg voor beleving rond het vuur.
Zet je samen met je gasten comfortabel rond een vuurkorf, liefst op 1 tot 2 meter afstand, zodat jullie maximaal genieten van de stralingswarmte.

Comfort

  • Voorzie comfortabele kussens en dekens zodat je gasten zich kunnen verwarmen.
  • Zorg dat iedereen steeds voldoende plaats heeft om zijn drankje neer te zetten. Je wil niet de hele avond je dankbekertje vasthouden. Stoelen met armleuningen rond de vuurkorf zijn een geweldige uitvinding. 
  • Controleer op voorhand of de feestplek droog blijft en dat het pad ernaartoe bij een plotse regenbui niet in een waterglijbaan verandert. Zorg ook voor beschutting aan tafel. Laat niets aan het toeval over. Is er kans op regen? Vraag dan aan je gasten om een paraplu mee te brengen zodat jullie toch comfortabel rond de vuurkorf kunnen zitten om jullie te verwarmen.

Activiteiten

Het hoogtepunt van elk kerstfeest? Pakjes openen natuurlijk! En dat doe je uiteraard tijdens het verbindingsmoment rond de vuurkorf. Kerst in openlucht is ook het ideale moment om nog eens een oud gezelschapsspel van de zolder te halen, of een spel te spelen waarbij je elkaar uitdaagt om boeiende verhalen te vertellen – al dan niet met alcohol als spelingrediënt. Heb je kinderen? Dan is het belangrijk dat je voor hen enkele leuke activiteiten voorziet. Want als de kinderen zich vervelen, hebben de volwassenen geen rust. Zet op voorhand enkele tuinspelen op of voorzie een openluchtcinema moment. Ga ook creatief aan de slag met de outfits. Houd eens een foute kersttruiwedstrijd. Of organiseer een activiteit die je even wegbrengt van de feestlocatie. Een opdrachtenspel in het bos in het donker is zelfs voor volwassenen leuk.

 

 

Maak herinneringen

Vergeet tot slot niet om herinneringen te bewaren voor later. Maak leuke foto’s en video’s van jullie unieke outdoor kerstfeestje en stuur die nadien rond naar de aanwezigen of iedereen die er niet bij was. Maar vooral: geniet van je kerstfeest rond de vuurkorf!